Az elmúlt két hétvégén több mint ötszáz facsemetét ültettek el a Zöld Küldetés tagjai és önkéntesei Kecskeméten az Erdőparkban, a munkában a Neumann János Egyetem hallgatói is segítettek nekik.

– Immár a kilencedik ültetési szezonunkat kezdtük el múlt héten. Sajnos a szabad gyökeres csemeték jelentős része még nem kiszedhető, mert az elhúzódó nyár miatt még nem tartanak ott a facsemeték, hogy lehulljon a lombjuk. A következő időszakra pedig már fagyok várhatóak, így nem tudjuk, hogy tudjuk-e az őszi ültetést folytatni. A klímaváltozás miatt a jövőben valószínűleg erre kell majd készülnünk és olyan módszerrel szaporított facsemetéket kell majd beszereznünk, amelyek korábban ültethetőek lesznek, vagy magokat kell vetnünk a csemete vétel helyett – mondta el Farkas Barta Kata, az egyesület elnöke.

Az idei őszön a kecskeméti egyetem hallgatói is segítik az ültetési munkákat. November 25-én összesen tizenegy egyetemista szorgoskodott az Erdőparkban. De feltűnt egy négytagú baráti társaság is: a fiúk időnként találkoznak, együtt utaznak és keresnek közös programokat, ezúttal pedig egyesületünk faültetését választották. Kilátogatott az Erdőparkba egy család is, hogy a szülők és kisfiuk közösen megnézzék a gyermek által elültetett fát.

– A két hétvégén több, mint ötszáz csemetét tudtunk elültetni, korai és mezei juhart, magas és virágos kőriseket, fehér füzet, cserszömörcét, vadalmát, vadkörtét, fagyalt és néhány tölgyet is. A sekély csatornák partjait ültettük be, így egyszerűsödhet a facsemeték nyári fenntartási munkája – mondta el Kata.

A csemeték egy részét a Zöld Küldetés tavaly tavasz óta az Erdőparkban tárolta ideiglenes helyen. Emellett a 10 millió Fa Alapítványtól is kaptunk kis fákat.

Az Erdőpark területén tovább fejlesztettük az árasztásos rendszert, vízellátása a Bácsvíz és az önkormányzat támogatásával valósul meg. A városi ivóvízrendszer technológiai vizének helybentartása a cseperedő növényzetet tudja táplálni, a visszapárologtatással pedig csökkenti a légköri aszályt és segítheti a helyi csapadék képződést.

Fotók: Zöld Küldetés Egyesület