Hagyományosan tavasz elején van Kecskeméten a Magvas Nap, amelyet idén már tizenegyedik alkalommal rendeztek meg az Ifjúsági Otthonban. A kiállítók között ott volt a Zöld Küldetés Egyesület is, a megnyitó előtt elültettünk egy piros virágú vadgesztenye facsemetét az udvaron.

A magbörzék lényege, hogy minden látogató szert tegyen pár szem magra, melyet aztán odahaza felszaporít és elrak belőle vetőmagnak. A cserebere tehát nem egy teljes évi vetőmag-készlet beszerzéséről, hanem egy-két bevált fajta megosztásáról szól.

A szervezők azt is javasolni szokták a résztvevőknek, hogy öt-hat fajtánál többet ne vigyenek haza, és csak annyit kérjenek, amennyit biztosan el is vetnek. Fontos szabály, hogy az árusítás szigorúan tilos, akárcsak a bolti, hibrid, csávázott és GMO vetőmagok bevitele. 

A megnyitó előtt egyesületünk egy piros virágú vadgesztenye facsemetét ültetett el az Ifjúsági Otthon udvarán.

A köszöntő és a kiállítók bemutatkozása után következett a tapasztalatmegosztó műhelymunka a fásszárúak – orgona, levendula, kökény, füge, dísznövények – dugványozásásáról Fetykó Kinga vezetésével. Hogyan foghatsz otthon a kiskertedben magot? – erről is esett szó a beszélgetések során, majd végül következett a magbörze.

„A kiskerttulajdonosok boldogan gyűjtötték be nemcsak a magokat, palántákat, csemetéket, de az információkat is, és megosztották egymással tapasztalataikat. Tényleg ismét egy lelkes közönség gyűlt össze” – összegzett Dudvai Márta, a Zöld Küldetés Egyesület tagja.

Kiállítók voltak: Kecskeméti Szatyor Közösség Egyesület, Zöld Küldetés Egyesület, Zöld Misszió Csomagolásmentes Bolt, Horváth Lászlóné Terike (Baba) – Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub, Permakultúra zöld könyvtár, a Szatyor bevásárlóközösség termelői.

A gyereksarokban játékok és könyvek várták a kisebbeket, míg a teaházban ízletes gyógyteákat fogyaszthattak a látogatók.

A Zöld Küldetés Egyesület kínálatában tölgyfacsemeték, málnatövek és az Erdőparkból szedett pipacsmagok szerepeltek az infómegosztás mellett.

Fotók: Zöld Küldetés Egyesület, Dudvai Márta, Jekkel Edit, Mikulás Gábor

Kategóriák: Hírek