● Fát ültetünk, hogy védjük a klímánkat!

Felismerve a Föld klimatikus feltételeinek drámai átalakulását és felelősséget érezve utódaink, civilizációs értékeink és önmagunk iránt, egyéni szinten is hozzá kívánunk járulni a klímavédelemhez, amihez a mi eszközünk a fák telepítése. Növekedésük során, csökkentve a légkörben az üvegházhatású gázok szintjét, a fák folyamatosan megkötik a széndioxidot. Ezért erre, a fák széndioxid (CO2) megkötő képességére építve védjük a Föld klímáját, de telepített fáink egyúttal árnyékot vetve, párologtatva, port megkötve a mikroklímánkat, közérzetünket is javítják. A fák a mi zöld szabadtéri klímaberendezéseink!

● A biodiverzitás megőrzése

Szeretjük az élővilág sokféleségét. Nemcsak esztétikai értékei miatt, hanem mert az élővilág sokfélesége az ökoszisztémák stabilitásának alapja, ezáltal az emberi jólét alapvető feltétele. A Földön az ember térnyerésével folyamatosan csökken ez a sokféleség. E gazdagság elvesztése rohamos tempójúvá vált az elmúlt évtizedekben. A fák ültetésével, illetve erdősítéssel e folyamat lassításához kívánunk hozzájárulni, egyrészt a termőhelynek megfelelő, de lehetőség szerint mindig többféle fa- és cserjefaj ültetésével, hosszabb távon pedig célzottan élőhelyek kialakításával. Ez utóbbira példa lehet a vadgyümölcsök és ősi gyümölcsfajták telepítése, amelyek mind a beporzóknak, mind a gyömölcsön táplálkozó állatoknak eleséget nyújtanak, illetve a mesterséges odútelepek (madárfauna támogatása) létrehozása.

● Humán környezet javítása

A faültetéssel a humán környezet javításához is hozzájárulunk. A városi zöldfelületek növelése segítséget nyújt mentális egészségünk fenntartásához, emelett sok szennyeződést, port is megköt, és ahogy korábban említettük, jelentősen hűti a környezetét.

● Nonprofit alapon működünk!

● Politika mentesen működünk

Semelyik politikai párt semmilyen célját nem szolgáljuk, és szembe sem megyünk azokkal. Nem az állam feladatai helyett, hanem azokat kiegészítve, erőfeszítéseinket megsokszorozva szeretnénk lehetőséget adni minden egyénnek az aktív cselekvésre!

Természetesen a párpolitikától mentesség mellett keressük a társadalmi együttműködések lehetőségeit, legyen szó civil szervezetekről, önkormányzatokról, állami szereplőkről. Működésünket jogszerűen, a törvényeket betartva kívánjuk biztosítani.

● A megelőzés és elővigyázatosság elve alapján cselekszünk.

Kerüljük az olyan megoldásokat, amelyek esetén ismert, vagy felmerül, hogy további természetvédelmi, környezetvédelmi, humán-egészségügyi kárt okoznánk. Nem javaslunk telepíteni emiatt invazív fajokat, amelyek nem őshonosak Magyarországon és agresszív terjeszkedésükkel elnyomják a hazai flórát. Szintén kerülendők a nagyon allergén fajok. Nem akarunk a fafajválasztással későbbi konfliktusokat eredményező helyzeteket teremteni, így törekszünk a telepítés helyén hosszú távon is szívesen látott fajokkal fásítani. Nem javaslunk például túl erős gyökérzetű, a burkolt felületeket feltörő fajokat telepíteni belvárosi részeken (kivétel, ha megoldható a gyökérzet terelése), vagy például kerékpárút fölé nem javaslunk húsos termésű fafajokat telepíteni, hogy balesetveszélyes legyen. Az ültetéskor figyelembe vesszük a fák későbbi méretét, és nagyméretű fákat olyan helyre telepítünk, ahol több évtized múlva is elférnek.

● Vállaljuk a fák utógondozását, hosszútávon tervezünk.

Csemetéket ültetünk, de fákat nevelünk. Ahogy a gyerekeink, fáink iránt is felelősséggel tartozunk, gondozzuk, öntözzük, ápoljuk őket, ameddig meg nem erősödnek. A fáink 50-100 évig növekedve, fokozatosan kötik meg, építik be a széndioxidot, védve bennünket a globális klímaváltozás fenyegetéseitől. Utánkövetéssel biztosítjuk, hogy fennmaradjanak, de ha mégsem sikerül, akkor pótolni igyekszünk a hiányokat.