Nemcsak közterületen, hanem cégek telephelyén is megjelentek Kecskeméten az esőkertek. Ez üdvözlendő trend a mai világban, hiszen az esőkertek nagy mennyiségű víz megkötésére képesek, a csapadékot hosszú időre elraktározzák, így az ide ültetett növények a víz fokozatos hasznosításával egy hosszú ideig tartó aszályt is át tudnak vészelni.

Kecskeméten ma már több utcaközösség, társasházi lakóközösség és vállalkozás is felismerte, hogy közterületeken, egy cég telephelyén és akár otthon, az udvarban vagy az előkertben is érdemes szakítani a korábban megszokott gyakorlattal, és térkövezés vagy a gyep+tuja kombináció helyett az esőkertet választani.

Esőkert a Sosztakovics utcában / Fotó: Hraskó István

● Az esőkert ugyanis nagy mennyiségű víz megkötésére képes, a csapadékot hosszú időre elraktározza. Így az ide ültetett növények a víz fokozatos hasznosításával egy hosszú ideig tartó aszályt is át tudnak vészelni.
● Előnye az is, hogy a talaj gyorsan magába szívja a csapadékot, nem alakul ki pangóvíz, mint a betonos árkokban, így nincs tere a szúnyogok elszaporodásának.
● Az esőkertek akár 100 milliméter csapadékot is képesek kezelni, megtartani, jóval nagyobb a kapacitásuk, mint a hagyományos árkoknak.
● Nem igényelnek különösebb pénz- és időráfordítást, annyi gondozásra van szükségük, mint egy évelő ágyásnak.
● Zöldebbé válik tőlük az utca, tisztább lesz a levegő.
● Menedéket kínálnak a rovaroknak, madaraknak.
● Ha megnőnek a fák, árnyékot adnak, és ezáltal a levegő hőmérsékletét is csökkentik, összességében jobb lesz az esőkert környezetének mikroklímája.

Esőkert a Sosztakovics utcában / Fotó: Hraskó István

Közterületi esőkertek – Lakóövezeti utca

Kecskeméten először a Gerlice utcában létesültek esőkertek. A város több pontján gondot okoz – főleg a rövid, de nagyon intenzív esőzések után – a csapadékvíz elvezetése. Ez visszavezethető a kelleténél szűkebb keresztmetszetű csatornákra, a nem megfelelően karbantartott árkokra és a zöldfelületek hiányára. Sok ingatlan előkertje, kapubeállója le van térkövezve, ezért a víz nem tud hova lefolyni. A Gerlice utcára is jellemző volt korábban, hogy egy kiadósabb eső után kisebb tó alakult ki az úton, napokig megnehezítve a közlekedést.

Az önkormányzat és az utca lakói a megszokott betonmedrű árkok helyett esőkertekben látták a megoldást. 2021 őszén a szakemberek összesen tizennyolcat alakítottak ki a házak előtt. Kezdő lépésként 70–90 centiméteres mélységben kiszedték a talajt, majd komposzttal keverve tették vissza. A mélyedésekbe fákat, cserjéket, valamint sokféle évelő növényt ültettek, végül a kertet mulccsal terítették le.

Az elmúlt másfél év tapasztalata azt mutatja, hogy az esőkertek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, megoldják a csapadékvíz-elvezetés és megtartás problémáját.

Esőkert a Sosztakovics utcában / Fotó: Hraskó István

Közterületi esőkertek – Társasházak közötti zöldfelület

Kecskeméten a Sosztakovics utcában más probléma merült fel, amelynek megoldását szintén az esőkert hozta el. Itt a társasházak tetőzetéről levezetett víz korábban a lakóépületek tövéhez folyt, áztatta a lakások falát és penészedést eredményezett.
De ez csak a gondok egyik részét jelentette, a kis tér közepén nem volt növényzet, a 2022-es aszályban pedig a homokos talajon még a meglévő kevés fű is gyorsan kiégett. Itt tehát több szempontból is érdemes volt egy esőkertet létesíteni.

A Zöld Küldetés Egyesület célja a lakókkal közösen az volt, hogy a házak tetőzetéről a csapadék a parkba jusson el, hogy a házak tövében ne álljon meg a víz, egyúttal az esőkerti növények vízutánpótlása is részben vagy egészben biztosítva legyen.

A tervezés, az érkező vizek felmérése és a helyszín pontos kijelölése után, 2022 tavaszán a tér közepén 90, a körülötte lévő külső gyűrűben pedig 70 centiméter mélységben szedtük ki a földet, egy részét összekevertük komposzttal, majd a tápanyagdús keveréket 40-45 centiméteres vastagságban terítettük le. Ezután következett a növényzet elültetése, legvégül pedig mulccsal borítottuk be a területet. A munkálatokban kivették részüket a szomszédos házak lakói.

Az esőkertbe összesen 28 facsemete került – kislevelű hárs, éger, vadkörte és nyír –, több mint ötven cserje – például tiszafa, som, borbolya, kányabangita, gyöngyvessző , míg a peremét évelő növények, többek között őszirózsák, zsályák, bíbor kasvirágok és sásliliomok díszítik. A közepét sűrűbbre ültettük a megszokottnál, hogy itt a cserjék sűrű aljnövényzetet alkossanak.

Az esőkert gondozását a helyi lakók vállalták. Gondoskodásuknak köszönhetően a növények túlélték a 2022 nyarán jelentkező nagy szárazságot – ma pedig már szinte rá sem lehet ismerni a térre. Mintha egy oázis alakult volna ki a korábbi sivár területen, a növények kiváló állapotban vannak, a fák hatalmasat nőttek.

Esőkert a Kondenz Kft. telephelyén / Fotó: Hraskó István

Cégtelephelyen kialakított esőkert – Kondenz Kft.

Az esőkertek a vállalkozások belső zöldfelületein is megoldást jelenthetnek a csapadékvíz megtartására és egy hűvösebb klímát biztosító zöld sziget kialakulására.
A Kondenz Kft. is ezt az utat választotta. A környezettudatosság egyébként sem áll távol a cégtől, a hűtést, a fűtést hővisszanyerős rendszerben hőszivattyú végzi a tetőzeten elhelyezett napelemek szolgáltatta energiával, a szennyvízkezelést pedig biológiai szennyvíztisztítító rendszeren átfuttatva, helyben szikkasztva oldják meg. A Nyugati körút mellett elhelyezkedő telephelyükön 2023 tavaszán nyolc, egymással összefüggő kisméretű esőkert létesült, amellyel a telephely teljes tető és burkolt felületeire érkező csapadék helyben kezelését kívánták megoldani. Kiemelt cél volt, hogy a zöldfelület a beporzó rovaroknak is élőhelyet biztosítson, és hogy emberi fogyasztásra alkalmas növényeket – szőlőt, málnát, ribizlit, gyümölcsfákat – is ültessenek.
“A telek korábban üresen állt, főleg gyalogakác nőtt rajta. Szerettünk volna egy szép zöld kertet, egy szemnek is tetsző kellemes környezetet, ahova ebédszünetben ki lehet ülni kicsit kikapcsolódni, vagy padok, asztalok kihelyezésével akár céges megbeszélések hangulatos helyszíne is lehet. Törekszünk arra, hogy cégünknél családias, baráti legyen a légkör, kollégáink szeressenek nálunk dolgozni, és igyekszünk biztosítani ehhez a megfelelő körülményeket. Ebbe az is beletartozik, hogy ha kinéznek az ablakon, ne egy gazos területet, vagy egy betonplaccot lássanak, hanem egy szép zöld kertet – amelyet talán már kicsit magukénak is éreznek” – mondta el Domokos Ildikó, a Kondenz Kft. üzletvezetője.
Talajjavításra ezen a területen is szükség volt, a felső 40-60 centiméteres réteget kellett feljavítani komposzttal, majd a felszín mulcsborítást kapott. Az első eredmények itt is nagyon biztatóak, a növények szépen fejlődnek, erősödnek.

Esőkert a Kondenz Kft. telephelyén / Fotó: Hraskó István