Egy fiatal faápoló szakmérnök vállalkozó, Sárga Csaba fogja a jövőben önkéntesként segíteni egyesületünket tanácsaival, szakvéleményével, emellett szívesen részt venne a Kecskeméten faápolással foglalkozó szakemberek továbbképzésében, művezetésében is.

Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés elnöke elmondta: régóta nehézséget okozott, hogy eddig nem volt Kecskeméten olyan faápoló szakember, akinek szakvéleményére, tanácsaira támaszkodni tudtak volna az egyesület tagjai, önkéntesei. Ilyenkor általában vidékről vagy a fővárosból kellett szakembert hívni, szerződtetni, és felvállalni az ezzel járó költségeket.

Változhat most ez a helyzet, ugyanis az egyesület mostantól számíthat Sárga Csaba támogatására. A fiatal, kecskeméti születésű faápoló szakmérnök az elmúlt négy évben Budapesten dolgozott, többek között a Fővárosi Állat-és Növénykertben és cégeknél, majd hazaköltözött és elindította Kecskeméten a saját vállalkozását. Farkas Barta Kata felkérésére aztán vállalta, hogy lehetőségeihez képest a jövőben önkéntesként fogja segíteni a Zöld Küldetést tanácsaival, szakvéleményével.

„Teljesen alulról kezdtem a szakmát, hosszabb ideig a darálónál dolgoztam, utána kerültem emelőgépre, majd szereztem meg a szakirányú végzettségemet – ugyanis korábban vadgazda mérnöknek tanultam, de mindig is fákkal szerettem volna foglalkozni. Valahogy úgy érzem, ez a nekem való munka, ez áll a legközelebb a szívemhez” – mondja Csaba.

Hozzátette: korábbi munkáltatóinál a faápolás éves tervezése, a szemrevételezéses és műszeres favizsgálatok megszervezése és elvégzése is a feladatai közé tartozott, ilyen jellegű teendőkben is tud segíteni az egyesületnek és persze minden megbízójának.

Kecskeméten bőven lát tennivalókat faápolás terén, de szerinte minden vidéki nagyvárosban ez a helyzet, kevés ugyanis a megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakember, viszont vannak olyan – kontárnak is mondható – vállalkozók, akik a szakmai előírásokat figyelmen kívül hagyva dolgoznak. Az ő áldatlan tevékenységüket jelzik például a megcsonkolt, indokolatlanul visszametszett fák.

„Jelenleg is oktatok fakitermelőket, faápolókat, vállalom a területen már dolgozó szakemberek továbbképzését, csoportok szakmai művezetését” – mondja Csaba. Véleménye szerint szinte első ránézésre meg lehet mondani egy fáról, hogy hozzáértő kézzel ápolják-e, vagy csak gyorsan le akarják tudni a munkát.

„Már nagyon régóta vágytunk arra, hogy legyen Kecskeméten egy olyan faápoló, aki lelkiismeretesen, hivatástudattal dolgozik, és esetleg tud nekünk segíteni mondjuk a sérülések kezelésében” – mondja Farkas Barta Kata. A Zöld Küldetés elnöke szerint ma már nagy szükség és igény van a fák szakszerű gondozására, ezért az egyesület örömmel üdvözöl minden ezirányban történő változást, fejlődést.

Kategóriák: Hírek