December első szombatján is folytattuk a munkát az Erdőparkban, befejeztük a konténeres csemeték ültetését, így az elmúlt hetekben már közel ötszáz kis fa került földbe. 

Még a tavaszi ültetés előtt, a tervezéskor 15 kisebb zónára osztottuk az Erdőpark öt hektáros területét. Nyáron három zónát tudtunk mulccsal letakarni, az őszi munkák során két zóna volt a cél.

Novemberben elkezdtük a tavasszal elültetett kis fák tövénél falevéllel letakarni a talajt a fagy elleni védelem jegyében, emellett a gyomokat is kiszedtük a facsemeték körül, és ahol kellett, konténeres kőris, hárs, nyír és vadkörte ültetésével pótoltuk az elvesztett csemetéket. December 3-án, szombaton tovább folytattuk a munkát, így már közel ötszáz előnevelt fa került földbe a Fürdő mögötti Erdőparkban.

– December 10. szombatra tervezzük az év utolsó közösségi programját, amikor be tudjuk fejezni a megkezdett két zónában a mulcsolást, fapótlást, ellátjuk a szegélyeket hulladék fákkal és pótoljuk a cserje-hiányokat is a 10 millió Fa Alapítványtól kapott szabad gyökeres csemetékkel. A klímaváltozásnak köszönhetően az őszi ültetések jelentősen eltolódnak, mivel sok esetben még most sem hullott le a veremben lévő csemetéinkről a lomb, így még nem ültethetőek át. A tavaszi ültetések is jelentősen előrébb kerültek időben, sokkal korábban fakadnak a fák, mint azt az elmúlt évtizedekben megszokhattunk. Ezért minden fagymentes időszakot ki kell használnunk arra, hogy fákat ültessünk. Ami az utóbbi években látható volt, télen engedi az időjárás, hogy kerti munkákat végezzünk. Januárban folytatjuk a veremben lévő csemetékkel, ha az idő engedi –  mondta el Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke.

December 10-én szeretnénk a munkálatok végén egy koccintással búcsúztatni az évet és az elvégzett munkánkat megünnepelni. Sok szeretettel látunk és várunk mindenkit, aki szeretne velünk közösen tenni az Erdőparkért, a zöldebb Kecskemétért, és az idén velünk tartott és részt vett bármelyik egyesületi munkánkon!

Fotók: Hraskó István, Mikulás Gábor (Zöld Küldetés Egyesület)

Kategóriák: Hírek