Közel ötven zöld civil szervezet – köztük a kecskeméti Zöld Küldetés Egyesület – hirdetett tüntetést augusztus 18-ra, tiltakozva a kormány fakitermelés egyszerűsítéséről hozott rendelete ellen.

A Magyar Tudományos Akadémia előtt, a Széchenyi István téren szerda koraeste becsléseink szerint körülbelül kétezren demonstráltak a kormány nemrég meghozott rendelete ellen. A résztvevők közül sokan piros ikszet festettek a tenyerükre, majd kezüket felemelve tiltakoztak a fák kivágása ellen. „Ne bántsd az erdőt, ne bántsd a fát!” – ez volt a legtöbbször elhangzott jelmondat.

„Korlátok nélküli fakitermelés? Ez végzetes hiba. A klímaválság kellős közepén, az ökológiai összeomlás küszöbén 2022-ben mindenki tudja: ha bármilyen indokkal kipusztítják erdeinket, a saját életfeltételeink kerülnek veszélybe” – fogalmaztak a tüntetés meghívójában a szervezők.
A nagyobb zöld civil szervezetek – 10 millió Fa Alapítvány, Greenpeace Magyarország, Jane Goodall Intézet, Levegő Munkacsoport, Magyar Természetvédők Szövetsége – mellett a demonstrációhoz csatlakozott a Zöld Küldetés Egyesület is. Üzenetünket fel is olvasták a tüntetésen: „mikor száz hektár számra száradnak ki az erdeink, egyetlen élő fát nem szabadna kivágni!”

A kormányrendelet az energiavészhelyzetre hivatkozva lehetővé teszi, hogy szükség esetén a természetvédelmi területeken is fakitermelést végezzenek. Emellett megnyitja az utat a felújítás nélküli tarvágás lehetősége felé, és engedélyezi favágást a vegetációs időszakban.
Kedden Nagy István agrárminiszter utasításban részben újra megtiltotta a védelem alatt álló erdőterületeken az őshonos fák kivágását, de a felszólalók felhívták a figyelmet: mindeközben a problémás kormányrendelet továbbra is hatályban maradt, és az utasítás kizárólag a miniszter alá tartozó szervekre vonatkozik, a magánerdő-gazdálkodókra nem, így ők védett természeti területen továbbra is folytathatnak tarvágást (a hazai erdőterület mindössze 60 százaléka van állami tulajdonban).
Ezért a civil szervezetek szerint a kormánynak vissza kell vonnia a rendeletet, és addig fognak tiltakozni, amíg ez meg nem történik.

„Gyermekeitek jövője érdekében arra kérlek benneteket, hogy tegyetek meg mindent az értékes erdeitek védelmében. A lelkem veletek van!” – olvasta fel a világhírű etológus, Jane Goodall által a tüntetőknek küldött üzenetet Döbrösi Laura színművész. „A kormány tűzifának aprítaná fel gyermekeink jövőjét” – jelentette ki Bojár Iván András, a 10 millió Fa alapítója.
A tüntetés helyszínén várták a jelentkezőket a megyei szinten szerveződő erdőőrségekbe is.