Megütközve értesültünk arról, hogy ki akarják vágni Kecskemét belvárosának egyik legnagyobb, városképileg meghatározó fáját. A Dózsa György úti tölgyfa eltávolítását a Zöld Küldetés Egyesület a leghatározottabban elítéli, a kivágás megakadályozása érdekében a nyilvánossághoz fordulunk.

Nemrég kezdődött el Kecskeméten az Izsáki út négysávosításaként ismert útfejlesztési projekt. A munkálatok javában zajlanak az 52-es főút belterületi szakaszán, a Dózsa György úton is – amely egyébként már most is négy forgalmi sávos.
Egyesületünknek nemrég tudomására jutott, hogy három itt lévő tölgyfát az útépítés miatt ki akarnak várni. Kettő közülük nem százszázalékos lombkoronával rendelkezik, de szakszerű faápolással hosszú évtizedekig éke lehet még a városunknak. A harmadik Kecskemét belvárosának egyik legnagyobb, legidősebb fája, amelyről nem túlzás állítani, hogy a városképet is jelentősen meghatározza. Nélküle sokkal sivárabb, lehangolóbb lenne a Dózsa György út. 

“Ez a tölgy körülbelül hetven-nyolcvan éves lehet, és még bőven élhetne. Kecskeméten nagyon kevés ilyen korú és méretű tölgyfa található, már szinte matuzsálemnek számít. Mint egy közös kincsre, úgy kellene vigyáznunk rá. Rengeteg oxigént termel, rengeteg szén-dioxidot és port köt meg, sok árnyékot ad, és hűsíti a levegőt. Éves szolgáltatási értéke 20 millió forint, ekkora összeget kellene költeni annyi facsemete beszerzésére, amelyek összesen együtt a tölgyhöz hasonló mutatókat produkálnának” – hangsúlyozza Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke.

Kata nemrég kiderítette, hogy az Izsáki úti projekt a Dózsa György úton, a Katona József Gimnázium közelében is fakivágásokkal jár majd együtt – annak ellenére, hogy itt már most is négy sávon haladhatnak a gépjárművek
“Úgy tudom, egy új kapubejáró útkapcsolat és a gyalogátkelő áthelyezése miatt kellene kivágni a legnagyobb tölgyfát. Nyilván arrébb lehetne tenni egy kicsit azt a tervezett bejárót, annál is inkább, mert a meglévő épületnél nem ott van a bejárat, ahová a bekötőt tervezték. Át lehetne gondolni a terveket. Minden csak akarat kérdése lenne, és ez a fa van olyan fontos és értékes a város életében, hogy megérdemelné az újragondolást, sőt még a helyi védetté nyilvánítást is! Nem szeretnénk elveszíteni, főleg nem olyan útépítés miatt, amely – legalábbis ezen a helyszínen – fölösleges. És pláne nem most, amikor a klímakatasztrófa miatt ezen a nyáron nagyon sok városi fát veszítettünk. Ma már minden ilyen nagy lombos fát nagyon meg kellene becsülni, mert azzal nem megyünk semmire, hogy ültetünk helyette ötven vagy akár száz csemetét. Hiszen az idei aszályos nyár megmutatta, hogy a kis fáknak a talajvízszint lesüllyedése és a kevés csapadék miatt minimális az esélyük a túlélésre, az önkéntesek hiába öntözik őket a város több területén. De kipusztulnak a tíz-húszéves fák is. A meglévő nagy fákra óriási szükségünk van – emeli ki egyesületünk elnöke.

A beruházó NIF Zrt. megkeresésére azt közölte, hogy van már engedélyes terv az útra, amin nem kívánnak változtatni, viszont a zöldfelületi terveket nem bocsájtották rendelkezésére, mert még nincsenek véglegesítve. Ebből az következik, hogy még talán nem késő lépni a tölgyfa megmentése érdekében. Az egyesület ezügyben akár egy tiltakozó akcióra is kész.

Információink szerint a tervezés kezdeti szakaszától a fa megtartása volt elvárás az önkormányzat részéről a tervezők felé, de az engedélyes tervek készítésénél ezt nem vették figyelembe, fakivágási engedélyt nem kértek az út engedélyezését megelőzően.