Lelkes és a zöldebb környezetért aktívan tenni akaró önkéntesek vannak Kecskeméten, a Széchenyivárosban is: gyerekek, szüleik és nyugdíjasok is öntözik a Rüsselsheimi játszótéren lévő kis fákat.

A Lánchíd utcai óvoda mögötti játszótérre 2021 tavaszán ültettek ki kilencven nagyobb és ötven kisebb facsemetét, valamint tujákat. Egy részüket azóta pótolni kellett, ugyanis sok csemetében fűkasza, vagy véletlen/szándékos rongálás kárt tett. Tavaly novemberben a 10 millió Fa-Kecskemét szervezésében ismét volt egy nagyobb ültetés, akkor tucatnyi gyümölcsfa került a térre.
A környéken lakók összefogtak, és lassan másfél éve gondoskodnak a facsemetékről. J. Kovács Enikő és férje, Kovács Mirkó volt a kezdeményező, sokáig ők szervezték a kisebb-nagyobb közösségi kertészkedéseket. Az önkéntesek rendszeresen hordanak mulcsot a fák tányérjához, kihúzzák a gyomokat, és mindenekelőtt öntöznek és öntöznek. Az idei óriási aszályban mindennél fontosabbá vált, hogy hetente egyszer-kétszer feltétlen kapjanak vizet a növények. A lakók áldozatos tevékenysége nélkül valószínűleg már kipusztultak volna a kis fák, de az idősebb nagy fákat is megviselte a csapadéktalan nyár, így azokra is figyelmet fordítanak.

Jelenleg már az egyébként szoftverfejlesztéssel foglalkozó Jekkel Edit a Zöld Küldetés Egyesület széchenyivárosi csoportjának a lelke, motorja: ő hirdeti meg és szervezi az öntözéseket és egyéb munkálatokat, cipeli a tömlőt és a kannákat, sokszor pedig éjszakába nyúlóan lent marad, hogy minden fa megkapja az életmentő vízmennyiséget.

Szerencsére rajta kívül is még jónéhányan felelősséget éreznek a növények iránt, és szeretnék, ha minél zöldebb lenne a panelházak köze.

Két kislány, Enikő és Tamara a leglelkesebb önkéntesek közé tartozik: rendszeresen járnak szüleikkel a térre, öntözőkannákban hordják a vizet a fákhoz, figyelik, éppen melyikhez kell áthelyezni a slagot. Úgy tűnik, példájuk sokakat motivál – és talán egyre többen gondolkodnak el azon is, milyen nagy szükség van a fákra, az általuk adott árnyékra, a tisztább levegőre. Mindenesetre folyamatosan jelentkeznek újabb és újabb lakók öntözni, fiatalok és nyugdíjasok egyaránt. Ki mikor tud, akkor segít, hiszen természetesen mindenki szabadidejéből áldoz erre egy-két órát – bár szavaikból az is kitűnik, ezt egyáltalán nem érzik áldozatnak.

– Nagyon szeretem a növényeket. Számomra lelkiismereti kérdés is, hogy tegyek értük valamit, pláne most, amikor ilyen nagy veszély fenyeget a klímaválság miatt – mondta Jekkel Edit.
Aki szeretne hozzájuk csatlakozni, ezt a nyilvános fb-csoportot érdemes megkeresnie: https://www.facebook.com/groups/455784358870340

Kategóriák: Hírek