A Zöld Küldetés tagjai és önkéntesei ismét tettek a zöldebb Kecskemétért: november 5-én a  kiszáradt facsemetéket pótoltuk a Széchenyivárosban és az Erdőparkban, és falevéllel takartuk a talajt a fagy elleni védelem jegyében.

November 5-én elindítottuk az őszi munkákat a Fürdő mögött található Erdőparkban. Az évszázados aszály okozta csapadékhiány miatt óriási munka volt nyáron a facsemetékkel beültetett 3,5 hektár öntözése, amiért hatalmas köszönettel tartozunk Virágh Pál egyesületi tagunknak. Ő sajnos nem lehet velünk, így az őszi munkákat, az új növények ültetését emlékének szenteljük.

A talajt nem hagytuk fedetlenül, a fák ültetése előtt bevetettük fű és pillangós növény magokkal, ezek a csapadékhiány miatt mostanra erősödtek meg.
A nyári öntözés jelentős gyomosodást is eredményezett, a gyomokat a nagy hőség miatt meghagytuk a csemeték árnyékolására. Most kibontottuk a facsemetéket az őket eddig védő növényzetből, tövüknél a talajt falevelekkel mulcsoltuk, annak érdekében, hogy a talajszerkezet javuljon, lazábbá váljon, valamint védjük a csemetéket a fagytól.

Most így láthatóvá vált, hogy a hatalmas nyári szárazság ellenére is szép számban maradtak meg csemetéink. Vannak olyan részek, ahol szinte nem volt szükség pótlásra, ahol pedig kiszáradtak a kis fák, elkezdtük konténeres csemetékkel a pótlást.

Innentől kezdve amíg az idő engedi, minden szombaton kint leszünk és ültetünk. A szabadgyökeres csemeték még váratnak magukra, nem történt meg a lombhullás, de addig az előkészítési feladatok és a konténeres növények ültetése folyamatosan történik. Várunk mindenkit szeretettel, aki szeretne velünk közösen tenni az Erdőparkért, a zöldebb Kecskemétért! Diákoknak közösségi szolgálatot tudunk igazolni!

Jekkel Edit szervezésében és vezetésével szintén a kiszáradt facsemetéket pótoltuk – ugyancsak november 5-én, szombaton – a Rüsselsheimi játszótéren, a Lánchíd utcai óvoda és bölcsőde mögött. A munkálatokban minden korosztály képviseltette magát, tagjaink mellett részt vettek benne a környékbeli lakók, akik közül többen nyáron is öntöztek, a Széchenyivárosi Cédruskör több tagja, és két édesapa is gyermekével.

Kőriseket, vadkörtét és hársfát ültettünk – a Rüsselsheimi játszótéren, az Eleven Parkban és a bölcsőde előtt összesen 22 fát -, emellett marhatrágya granulátummal tápanyagpótlást kapott minden facsemete. Az egyik iskola hittan tanára ötöst ígért a tanulóknak, ha ültetnek és gondoznak egy fát, ez nagyon motiválta az egyik kisdiákot, aki ugyancsak ásót ragadott ezen a szombaton.

Minderről Tóth Enikő cikkében a Hírös.hu is beszámolt, egyesületünket is kicsit bemutatva: https://hiros.hu/hirek/oszi-faultetes-es-fenntartas-az-erdoparkban

Fotók: Dósa Eszter, Hraskó István, Mikulás Gábor (Zöld Küldetés Egyesület)