“Szomjazom! Kérlek, locsolj meg!” – szívre írt üzenetek jelentek meg a napokban rengeteg kiszáradástól fenyegetett facsemetén Kecskeméten. A Zöld Küldetés Egyesület figyelemfelhívó akciójával a lakosság segítségét kéri a fák megmentésében.

Papírszívre írt szívhez szóló üzeneteket akasztottak a Zöld Küldetés Egyesület önkéntesei jónéhány facsemetére Kecskeméten. Hasonló kezdeményezésre külföldön már több nagyvárosban akadt példa. 

“Szomjazom! Ebben a kánikulában minden kanna víz az életet jelentheti nekem és a társaimnak. Szenvedünk a melegtől és a szárazságtól! Kérlek, locsolj meg! Segítségedet én hűs árnyékkal és friss levegővel fogom Neked meghálálni” – olvasható az üzenet.

Az elmúlt és az elkövetkező napok hősége és a hatalmas aszály után ezt talán nem is kell magyarázni. A kánikula nemcsak az embereket, hanem a növényeket, a fákat is borzasztóan megviseli, a gyenge facsemetéket különösen fenyegeti a kiszáradás veszélye. A Zöld Küldetés Egyesület akciójával és praktikus tanácsaival szeretné rávenni a lakókat, hogy a közelükben lévő fákra időnként vigyenek néhány kanna vagy vödör vizet, gondoskodjanak rendszeresen róluk. Hiszen hosszú távon sok előnnyel járhat a mostani kis erőfeszítés: a megmaradó fák később árnyékukkal kellemesebbé tehetik a mikroklímát, és tisztábbá a levegőt.

Az egyesület tagjai kérik a lakosságot, hogy figyeljenek a közelükben elültetett facsemetékre. Ezeket jelezhetik is email-ben a Zöld Küldetésnek. A fákat “örökbe” is lehet fogadni, azaz a szív hátoldalán bárki jelezheti, hogy vállalja a rendszeres locsolást. Persze a vizet nemcsak a facsemeték, hanem az idősebb fák is szomjazzák: amennyire lehet, gondoskodjunk róluk is!

Jótanácsok: 

  • Nyáron, melegben legalább hetente 40-50 liter vizet kell önteni a facsemete tövébe
  • Alapelv: inkább egyszerre nagyobb mennyiségű víz, mint napi kevesebb, hogy a víz a gyökerekig leérjen
  • Lehetőleg este vagy kora reggel locsoljuk a facsemetéket
  • Az időszakos eső nem elég, csak ha több napig áztatja a földet, de erre ezen a nyáron nem volt példa
Kategóriák: Hírek