“Fák=élet”, “Tiszteletet a fáknak”, “Élni és élni hagyni” – ilyen és ehhez hasonló feliratú molinók, plakátok kerültek ki szerda délután arra a három kecskeméti tölgyfára, melyeket a tervek szerint útszélesítés miatt ki akarnak vágni.

A Zöld Küldetés Egyesületnek nemrég tudomására jutott, hogy három tölgyfát ki akarnak vágni Kecskeméten, a Dózsa György úton az Izsáki út négysávosításaként ismert útfejlesztési projekt miatt.
A tölgyfák közül kettő közülük nem százszázalékos lombkoronával rendelkezik, de szakszerű faápolással hosszú évtizedekig éke lehet még a városunknak. A harmadik pedig Kecskemét belvárosának egyik legnagyobb, legidősebb fája, amelyről nem túlzás állítani, hogy a városképet is jelentősen meghatározza.

Szerdára villámakciót szervezett a Zöld Küldetés Egyesület és a Kecskeméti Városszépítő Egyesület, azzal a céllal, hogy felhívja a nyilvánosság és város lakosságának figyelmét a fakivágási tervekre, miután ezen a napon kiderült, hogy valóban kiadták a fakivágási engedélyt. A résztvevők rengeteg transzparenst függesztettek ki, így tiltakozva a tölgyfák eltávolítása ellen.

Farkas Barta Kata, egyesületünk elnöke hangsúlyozta: Kecskeméten már nagyon kevés ilyen korú és méretű fa található és mindegyikre vigyázni kellene, nem pedig elpusztítani, hiszen a facsemetéknek, sőt a tíz-húsz éves fáknak sem sok esélye van a túlélésre ilyen klimatikus viszonyok között.

Király József önkormányzati képviselő, a Városszépítő Egyesület elnöke elmondta, szerették volna a szóban forgó tölgyfát és még több kecskeméti fát helyi védettség alá helyezni, de nem történt előrelépés. Úgy véli, az útépítéseknél is a környezettudatosságra és a helyi viszonyok figyelembevételére lenne szükség. Köszönetet mondott a civileknek, és kérte további segítségüket a fák megvédésében. Szavai szerint az önkormányzat hiába egyeztetett eddig a beruházó NIF Zrt.-vel, a fákra kiadták a vágási engedélyt.

Szombaton várhatóan demonstrációra is sor kerül.