A hagyomány szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, egy terebélyes körtefa alatt töltötte. A Magyar Kultúráért Alapítvány tavaszi felhívásához csatlakozva a Zöld Küldetés Egyesület is kért és kapott az eredeti fáról újraszaporított oltványból. Az egyik kis körtefát június 14-én, szerdán ültette el a Petőfi iskola két elsős kisdiákja.

A hagyomány szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében, egy terebélyes körtefa alatt töltötte, s másnap e városkából indult fehéregyházi útjára. A Petőfi-kultusz helyi ápolói ezt a régi körtefát híven megőrizték: óvták-féltették, ifjították, a legenda szerint marhavérrel is öntözték, s midőn kivénhedt, újat ültettek helyébe. Az 1950-es években Kányádi Sándor verset írt róla: „Haldoklik az öreg tanú, / Petőfi vén körtefája. / Azt beszélik, ő látta volt / verset írni utoljára”. 

A fa sajnos nem sokkal később kiszáradt – előtte azonban egy nagy Petőfi-rajongó oltóágat vett róla, hazavitte, és beoltotta egy már meglévő körtefába, átörökítve és megmentve ezzel az utókornak a fa genetikai mintáját. 2017-ben az eredeti körtefa leszármazottjait visszaültették a Gyárfás-kúria kertjébe.

A Magyar Kultúráért Alapítvány Petőfi körtefája címmel felhívást tett közzé idén tavasszal költő bicentenáriuma alkalmából. Az eredeti fáról újraszaporított oltványból „minden falu és közösség” kérhetett, amely csatlakozott a felhíváshoz. A Zöld Küldetés Egyesület is így tett, három kis facsemetét kaptunk. Ebből az egyiket a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda két elsős diákja, Kiss-Szabó Zoé és Bakonyi Abigél ültette el az iskola kertjében, Dudvai Márta és Dósa Eszter tagjaink segítségével. Egy-egy kis körtefa pedig a petőfivárosi Petőfi parkban és a Zöld Küldetés által gondozott Erdőparkban kerül majd a földbe.

Szabó Ildikó, a Petőfi iskola igazgatója elmondta: nagyon örültek egyesületünk felajánlásának, amelyet a remények szerint hosszútávú együttműködés követ majd.

“Nagyon jó helyen lesz nálunk ez a körtefa, annál is inkább, mert iskolánk az egyetlen intézmény a városban, amely Petőfi nevét viselik. Úgy véljük, kötelességünk ápolni a költő emlékét, a Petőfi 200 évforduló keretében mi magunk is szerveztünk programokat másokkal közösen. A fa elültetése kapcsán kulturális ismeretek is felbukkannak, erről is fogunk beszélgetni a diákokkal, emellett természetesen azért is fontos számunkra a fa, mert a környezeti nevelést kiemelten kezeljük, és minden kezdeményezésnek, ami ezt támogatja, nagyon örülünk. Van kis ökokertünk, természettudományos osztályunkban magasabb óraszámmal tanulják a gyerekek a környezetismeretet, és együttműködünk a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal, többször tartottak nálunk foglalkozást” – mondta Szabó Ildikó.

Fotók: Hraskó István