A lakók gondos öntözésének, a szeptemberben végre megérkezett esőknek és a talaj alapos előkészítésének is köszönhető, hogy szinte rá sem lehet ismerni a kecskeméti, Sosztakovics utcai esőkertre, annyira megnőttek itt a fák és a cserjék.

A Sosztakovics utcában több probléma is felmerült, amelyek megoldását egy esőkert kialakításában látta a Zöld Küldetés Egyesület. A társasházak tetőzetéről levezetett víz eddig a lakóépületek tövéhez folyt, áztatta a lakások falát és penészedést eredményezett. A vízelvezetés csak a gondok egyik részét jelentette. A kis tér közepén eddig növényzet sem volt, az idei aszályban a homokos talajon pedig még a meglévő kevés fű is gyorsan kiégett.

Arra gondoltunk, hogy a házak tetőzetéről a csapadékot a tér közepére vezetjük, így a házak tövében sem állna meg a víz, és az esőkert vízutánpótlása is részben biztosítva lenne. Egyesületünknek a városrészi képviselői keretből sikerült a projektre 600 ezer forintot elnyerni.

A tervezés, az érkező vizek felmérése és a helyszín pontos kijelölése után tavasszal a tér közepén 90, a körülötte lévő külső gyűrűben pedig 70 centiméter mélységben szedték ki a földet, egy részét összekeverték komposzttal, és a tápanyagdús keveréket terítették le 40-45 centiméteres vastagságban. Ezután következett a növényzet elültetése, legvégül pedig mulccsal borították be a területet. A munkálatokban jelentősen kivették részüket a szomszédos házakban lakók, így sok költséget megtakarítottak. Az esőkertbe összesen 28 facsemete került – kislevelű hárs, éger, vadkörte és nyír -, több mint ötven cserje – például tiszafa, som, borbolya, kányabangita, gyöngyvessző -, míg a peremét évelő növények, többek között őszirózsák, zsályák, bíbor kasvirágok és sásliliomok díszítik. A közepét sűrűbbre ültettük a megszokottnál, hogy itt a cserjék sűrű aljnövényzetet alkossanak.

Nyáron viszont alig volt eső, így az öntözést egy-két naponta felvállaló környékbeli lakók gondosságán múlott, hogy a kertben megmaradtak a növények. Szeptemberben végre többször is esett, és a fóliával és kaviccsal kibélelt befolyókon a tetőkről is megérkezett a csapadék. Ezzel a módszerrel az átlagosnál háromszor-négyszer több vizet kap a kert, amely a tápanyagdús talajnak és a mulcsolásnak köszönhetően a vizet sokáig el is tudja raktározni. A növények pedig hálásak: nyárhoz képest most szinte rá sem lehet ismerni az esőkertre, olyan sokat fejlődtek a fák, a cserjék, az évelők.

„Én is meglepődtem, mennyit nőttek. Az egyik cserje például másfél métert, pár hónap alatt! Néhány facsemetének pedig háromszor-négyszer akkorák most a levelei, mint amikor elhoztuk őket a faiskolából” – mondta el Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke.

Persze nem is ő lenne, ha már nem gondolkodott volna a folytatáson és ne talált volna ki valami újabb tervet. Pénteken néhány lakóval és Tóth Szilárd önkormányzati képviselővel közösen nekiálltak, hogy megvalósítsák a gyakorlatban is a lehullott lomb és levágott fű új szemléletű kezelését.
Ennek lényege, hogy ahol lehet, tartsuk helyben a faleveleket és hasznosítsuk (erről itt is írtunk)! Az őszi lomb helybenhagyása ugyanis több előnnyel is jár: javul a fák tápanyag ellátása, ezzel nő az ellenálló képességük, a talajélet miatt a talaj szerkezete lazul, így jobb lesz a vízfelvevő és vízmegtartó képességük, a növények növekedése pedig intenzívebb, nagyobb a vitalitásuk, jobban tűrik a szélsőséges időjárási viszonyokat.

A Sosztakovics utcai park fejlesztését is ilyen irányban tervezi a Zöld Küldetés Egyesület. Az esőkerthez közel elkezdődött a kialakítása egy zöldhulladék komposztálására szolgáló lerakónak, ahol a levelek, ágak, a lekaszált fű rendezetten, esztétikusan elhelyezhető. Az épület eddig nem hasznosított ereszcsatornájából pedig ide fogjuk vezetni az esővizet – a befolyókat szeptember 30-án, pénteken ástuk ki. Növények, oltóanyagok és esetleg kerítés vásárlására lesz még szükség, ehhez újabb támogatást kaphat a Zöld Küldetés a választókerületi keretből.

Tóth Szilárd, a Vacsiköz önkormányzati képviselője is kivette a részét a munkából. Mint elmondta, régóta figyelemmel kíséri az egyesület tevékenységét, és nagyra becsüli, ahogy a tagok, önkéntesek szabadidejüket feláldozva fákat ültetnek, csemetéket locsolnak. Tóth Szilárd is egyetért azzal, hogy elengedhetetlen a vízmegtartás terén előrelépni, hiszen ezen a nyáron rengeteg fa kiszáradt. Éppen ezért támogatja az egyesület újfajta kezdeményezéseit, szerinte hasonló megoldásokat Kecskeméten mindenhol lehetne alkalmazni.