Közel százan tiltakoztak szeptember 10-én, szombaton Kecskeméten, a Dózsa György úton az itt lévő tölgyfák kivágása ellen. A kezdeményező civil szervezetek aláírásgyűjtésbe is kezdtek, valamint egy petíciót fogalmaztak meg a NIF Zrt. vezérigazgatójának és a kecskeméti polgármesternek.

Pár nap leforgása alatt a második tiltakozó akció zajlott le a Dózsa György úton, ahol a tervek szerint útszélesítés miatt ki akarnak vágni három idős – vélhetően közel száz éves, az utcaképet erősen meghatározó – tölgyfát, és kiderült, ki is adták a fakivágási engedélyt.

A bejelentett tüntetésen közel százan vettek részt, és körülbelül ennyi aláírás össze is gyűlt arra a petícióra, amelyet több civil szervezet fogalmazott meg az ügyben Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere számára.

Ma nemcsak emiatt a három fa miatt vagyunk itt. Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy ha a mostani fáinkat kiirtjuk, hamarosan eljöhet az idő, amikor nem tudunk nagy fákat mutatni a gyermekeinknek. A most elültetésre kerülő fáknak a jelenlegi katasztrofális vízkezelési módszereinkkel egyszerűen nincs esélye ekkorára megnőni. Kecskemét talajvízszintje 2-3 méter között mozgott ezelőtt, jelenleg 5 méter alá süllyedt, és a gyökérzónában a talajnedvesség a fiatalabb fák számára már nem elegendő – hangsúlyozta beszédében Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke.

A petíciót Barna Imre, a Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezetének képviselője és Hahn-Tapodi Zsuzsanna, a Városszépítő Egyesület alelnöke olvasta fel. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a fákra kiemelten fognak figyelni és minden erővel azon lesznek, hogy megakadályozzák kivágásukat, többek között egy riadólánc megszervezése is felvetődött.

A petíció szövege: 

Petíció a kecskeméti Dózsa György úti tölgyfák védelmében

Tisztelt Nagy Róbert Attila, NIF Zrt. vezérigazgató Úr!

Tisztelt Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét MJV polgármestere!

Az együttműködésüket kérjük a kecskemétiek számára fontos környezetvédelmi ügyben. Kérjük a kivitelezőt, hogy a természeti értékeink tiszteletben tartásával végezze Kecskemét, 52. számú főút négynyomúsításának a munkáját és tegyen meg mindent az útszéli fák megtartásáért.

Az Izsáki út négysávosításával kapcsolatban sok tekintetben vannak aggályaink a szükségességét illetően is, kifejezetten sajnáljuk, hogy nem a kerékpáros közlekedést ösztönző beruházások miatt vannak fejlesztések. Mégis elfogadtuk a többség igényét és fájó szívvel, de azokon a területeken, ahol új sávok készülnek és kevésbé értékes fák vannak nem emeltük fel a hangunkat.

A Dózsa György úti tölgyfák kivágását a Zöld Küldetés Egyesület és együttműködő partnerei a leghatározottabban elítélik! 

Ott nem tudunk elfogadni értelmetlen pusztítást, ahol eleve megvan a négysáv és használható út volt eddig.

A kérdéses tölgyek ügyében tudatosan kezdte meg a Kecskeméti Városszépítő Egyesület évekkel ezelőtt a védelembe vételt, hiszen közterületen alig található néhány tölgyfa, ilyen méretű és korú pedig sajnos még kevesebb van. A három fa szolgáltatási értékét sem éri el az a három év alatt elültetett 90 ezer fa, csemete és cserje, amit a Zöld Küldetés Egyesületünk az utóbbi 3 évben elültetett. A három tölgyfa szolgáltatás kiesését csak évek alatt tudjuk pótolni. Ha nem vigyázunk a nagy értékű fáinkra, totális szélmalomharcot vívunk minden ültetésünkkor.

Felfoghatatlan számunkra, hogy nem a fa védelme az elsődleges, mindennel szemben. A gyalogátkelőhely előtti kihajtási lehetőség sem véletlenül lett megszüntetve már évekkel ezelőtt, aminek vissza állítását szintén nem értjük.

Tudomásunk szerint a tervezési szakasztól kezdve az igény a fa megtartására kifejezetten előtérben volt a kecskeméti önkormányzat részéről. Elszomorítónak tartjuk, hogy a kivitelező nem tesz meg mindent a helyi igények érdekében.

Önöknek ez egy kivágandó fa, de nekünk, kecskemétieknek a létünk, és a megamaradásunk alapjait jelentik ezek a fák.

Fáink nélkül itt nem lesz élet!

Kérésünk összhangban van Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának és több támogató helyi civil szervezetnek a környezetvédelmi érdekével.

A Zöld Küldetés Egyesület évek óta együtt működik Kecskemét város klímavédelmi felkészítésében a helyi önkormányzattal. Településünk a klímaváltozás negatív hatásaitól az ország legjobban veszélyeztetett nagyvárosa. A helyi polgárok és a városvezetők megértették, hogy elengedhetetlen megtenni mindent a lakók egészségének védelme érdekében.

Társadalmi összefogás jellemző a városunkra, ha a zöldfelületeink védelméről van szó, amit az alábbi példák alátámasztanak.

  • A Centrum áruház 6000 nm burkolat felújításánál sikerült elérni a kivitelezési munkálatok alatt a zöldfelület 10 %-al való megnövelését a szilárdburkolat kárára, melyet közösségi finanszírozással és összefogással valósítottunk meg.
  • Az önkormányzati tulajdonú erdők tarvágásos végfelhasználatát tiltakozásunkra a város beszüntette, helyette folyamatos erdőborítás melletti erdőkezelési módszerek alkalmazása mellett döntött, az országban elsőként.
  • Kiemelt figyelmet fordítunk a csapadékvíz megtartásra, ennek szellemében elkészült az első olyan utca az országban, ahol esőkertekkel oldjuk meg a teljes felújított utca szakasz csapadékvíz kezelését. Egyéb közterületeken is építünk csapadék vízkezelésre esőkerteket.
  • A lakosság kérésére az önkormányzat lemondott a Katona József Nemzeti Színház melletti parkot leromboló fejlesztésről, mert az ellentétes volt a környezet és klímavédelmi stratégiai dokumentumaink iránymutatásával.
  • A Széchenyivárosban, a Bajza József utcába tervezett építkezést az önkormányzat visszavonta, mert a helyi családok nagyon ragaszkodtak az általuk létrehozott és gondozott parkhoz.

Vélhetően Önök nem ismerik részletesen a környezeti helyi viszonyokat, ezért kérjük, hogy konzultáljanak a kecskeméti önkormányzattal és a helyben érintett lakókkal.

A drasztikus felmelegedés, szárazodás hatására Kecskemét város zöldfelületi egyre rosszabb állapotot mutatnak, a fák egészségi állapota romlik, a talajvíz drasztikusan süllyed.

Évről évre egyre nagyobb mértékben pusztulnak ki fáink és a cserjés állományú vegetáció. A frissen ültetett növények megtartása egyre nehezebb küzdelem. Szívvel lélekkel dolgozó önkéntesek örökbe fogadtak területeket és azt hetente elképesztő munkával ápolják, így tarthatóak meg. Új ültetésű fák megtartása a város közterületein elkeserítő képet mutat.  Leállt a teljes kis vízkör működése, amit a csapadék hiány ilyen mértéke mutat meg.  

Egyre jelentősebb a csapadékhiány Kecskeméten, sok helyen a 100 mm-t nem érte el, ez a mennyiség a lágyszárú növényzet számára sem elégséges, nemhogy a fáknak, cserjéknek.

Ezért nyomatékosan felhívjuk a figyelmüket, hogy nem mindegy mennyi nagy fa található a városban, amik segítenék a csapadékképződést és csökkentenék a hőszigethatást és még gyökérzetük eléri a talajban lévő tápláló vizet.   

Kérjük a kivitelezőt, hogy a természeti értékeink tiszteletben tartásával végezze a munkáját és tegyen meg mindent a fák megtartásáért! Kérésünket több civil szervezet támogatásával tesszük.

Városi Civil Kerekasztal – Fenntartható Fejlődés Szakkerekasztal tagjai:

Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezete
Kecskeméti Szatyor Közösség Egyesület
SZILVA Egyesület – Szívvel a Vacsiközért Egyesület
MÁK – Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért
KINCS Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesülete
Zöld Küldetés Egyesület
Magyar Agrár-környezetgazda Egyesület 

Muzsikál az Erdő Alapítvány

Kecskeméti Városszépítő Egyesület